Життєвий та творчий шлях Івана Олексійовича Ковальчука

01.08.2023 | 11:08

Життєвий та творчий шлях  Івана Олексійовича Ковальчука (20.03.1936–12.07.2023)

 

Колектив геологічного факультету

з сумом повідомляє про смерть Івана Олексійовича Ковальчука

 

12 липня 2023 року не стало Справжньої Великої Людини, яка довгі роки працювала на геологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка.

Іван Олексійович Ковальчук народився 20 березня 1936 р. у с. Кавалерово Приморського краю Росії, куди були переселені  з Житомирщини його рідні. У 1955 р. Іван закінчив Магаданський гірно-геологічний технікум. У 1966р. став випускником геологічного факультету Львівського державного університету за спеціальністю “геологічна зйомка і пошуки родовищ корисних копалин”. Трудова діяльність молодого геолога розпочалась з 1955-60 рр в системі Північно-Східного геологічного управління (м. Магадан). В 1966-69 рр. І. Ковальчук в цьому управлінні обіймає посади гірничого майстра, старшого геолога, начальника партії.

Львівський період І.О. Ковальчука, старшого інженера, завідувача кабінету геологічної карти, асистента, доцента кафедри загальної геології Львівського університету, охоплює період 1969–1999рр. Коло наукових інтересів дослідника   зосередилось на тектонічному районуванні, формаційному аналізі магматичних порід, петрохімії вулканітів Середньоїазійського регіону.  Дисертація І.О. Ковальчука “Герцинські геосинклінальні вулканогенні та осадові формації Південного Гісара(Південний Тянь-Шань)” дала змогу виокремити геодинамічні обстановки кам’яновугільно-пермський щілинного рифт, відокремлений Північногісарським та Південногісарським розломами,  дослідити індикаційні  петрогеохімічні параметри, відображені у типах вулканогенних формаціях., та підкреслити металогенічне значення. Науково-виробничі інтереси, працюючи в науково-дослідному секторі університету, займаючись геологічним картуванням важкодоступних районів Південного Тянь-Шаню (Таджикистан, Киргизія) І.О. Ковальчук поєднував з педагогічною діяльністю. Упродовж майже двадцяти років Іван Олексійович систематично, кожного літа брав участь у польових роботах за умов азійського високогір’я, як науковий співробітник Таджицької групи, Киргизької групи Середньоазійської експедиції орієнтувався на вивченнях особливостей геологічної будови, магматизму та рудних проявів на території Південного Тянь-Шаня та Паміру.

На посаді доцента кафедри Іван Олексійович проводив лекційні та лабораторні заняття із загальної геології, структурної геології, геокартування, геотектоніки. Керував дипломними роботами, виробничими та навчальними практиками.

Майстерне володіння словом, широкий загальний кругозір, глибокі практичні знання, чітка логічна послідовність викладання та педагогічний талант зробили його лекції змістовними, цікавими і нестандартними.

Все це, а також уміння доступно, яскраво й емоційно подавати матеріал, ставлення до студентів як до майбутніх фахівців, геологів, керівників і науковців, неформальний підхід до навчальної та виховної роботи мали відгук: у студентському середовищі Івана Олексійовича поважали як викладача, фахівця, цікаву і непересічну особистість.

Відповідальність, працездатність, організованість І.О.Ковальчука давали змогу адміністрації та колективу факультету доручати йому важливі організаційні справи та завдання, зокрема при проведенні навчальних польових практик та організації навчального процесу

Результати наукової діяльності Івана Олексійовича відображені у десятках друкованих праць, у серії науково-дослідних звітів та в картах різноманітного напряму та масштабу – від геологічних, структурних  окремих об’єктів до регіональних – формаційних і металогенічних.

Таким ми пам’ятаємо Івана Олексійовичу Ковальчука як ученого-геолога, педагога, людину, громадянина, внесок якого в становлення і формування Львівської геологічної школи переоцінити неможливо.

Пішла у Вічність прекрасна людина! Ми поділяємо скорботу родини Івана Олексійовича та всіх тих, хто мав честь і задоволення навчатись у нього, співпрацювати, просто бути знайомими.