Фоторепортаж з виставки Максима Вітика “Вихід на поверхню” – мистецтво і геологія

21.08.2024 | 13:14
20.08.2024. Порохова вежа. Львів. Відбулось відкритя виставки Максима Вітика Max Vityk «Вихід на поверхню».
Цикл робіт, поєднаних загальною темою – розвитком Землі, її ГЕОЛОГІЧНОЮ ІСТОРІЄЮ. Еволюція планети у звʼязці з еволюцією життя на ній.
На полотнах – мільони і мільйони років, втілені у художні образи за допомогою, емалі, акрилу, масла і монтажної піни. Обʼємна фактура обумовлює гру світла і тіней, поєднання кольорів – все це породжує асоціації, перевірити які можна, прочитавши супровідні тексти.
О, ці тексти! Мабуть, це єдина у світі виставка, де кожну роботу супроводжує фрагмент геохронологічної шкали та опис подій, що відбувались у той проміжок геологічного часу, який одночасно є назвою картини та надихаючою темою.
Геологи, браття і сестри, це так круто! Геологія у мистецтві – це природно, бо геологія – це і є мистецтво: бачити, аналізувати, охоплювати розумом масу геологічної інформації, пропускати через мозок, додавати дещицю своєї душі і отримувати важливі результати.
До того ж геологічні обʼєкти – від мікро- до макро – ще й має естетичну привабливість. Згадайте хоча б вигляд шліфів під мікроскопом чи геологічні карти.
Але повернемось до виставки. Як зазначено на афіші, це геологічний абстрактний експресіонізм.
Отже, кожне полотно відображає бачення автором певного періоду геологічного розвитку планети, втілене за допомогою фактур, текстур і кольорів.
Такий формат розширює рамки сприйняття для тих, хто дивиться на роботу художника. Ми накладаємо на відчуття теми автором свої власні, бачимо образи, створюємо асоціації і таким чином перетворюємось у цей момент на співавторів.
Хто що «накидає зверху» на полотно – залежить від власного життєвого «багажу». Один з варіантів – асоціації мінералого-петрографічні.  Розпечені маси, рух магми, застигання,  здригання літосферних плит та інші глобальні подіїз з довгого життя нашої планети поєднуються з меншими за масштабом, та не менш важливими і цікавими фігурантами “геологічної справи”.  Кольори та текстури витягують з мозку відповідні  асоціації: яшма, перешаровування тигрового ока, гематиту, червоних яшмоїдів з залізистих кварцитів Кривого Рогу, кіновар з незначною кількістю реальгару та ауріпігменту, ковелінову темну синь та ще безумну суміш всіляких мінералів.
Цікаво, які асоціації виникають у вас?
Цікаво, які асоціації виникають у вас?