Відбулось вшанування пам’яті Адама Коцка академічною спільнотою Університету

05.07.2024 | 11:15

Початок 20 ст. був сповнений драматичних подій, пов’язаних з боротьбою українців за свою національну незалежність та права. Одна з таких відбулась у будівлі, де розташовані геологічний та біологічний факультети нашого університету.

1 липня 1910 р., трагічно загинув Адам Коцко, студент правничого факультету Львівського університету. Він був смертельно поранений у голову під час сутички, коли разом з однодумцями намагався прорватись з забарикадованого польськими студентами приміщення на вулицю, щоб взятии участь у проведенні запланованого віче українських студентів, виборюючи разом з іншими українцями право на національний університет.

Поховали Адама 4 липня 1910 р. на Личаківському цвинтарі. Похорони перетворились на багатотисячну маніфестацією, близько 6 годин біля могили відбувались промови. Прощальне слово виголосили Кость Левицький, Михайло Грушевський, Кирило Трильовський, Осип Назарук, Лонгин Цегельський.

Події тих часів та не забуті. Вже традиційно у липні відбувається вшанування пам’яті героїчного студента.

4 липня 2024 р. представники академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка відвідали могилу Адама Коцка на Личаківському цвинтарі та віддали шану його пам’яті.

Докладніше за посиланням:https://lnu.edu.ua/spilnota-universytetu-vshanuvala-pam-iat-adama-kotska-2/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2uI538ne8FYngzwMjy45M7teqVW6zAazAbduXChMGJzjJ-Tj-X_gcg860_aem_3cxroXrAx_3l7tcaC3M99A