Відбулась XIV Всеукраїнська наукова конференція «Проблеми геології України»

05.10.2023 | 23:23

5 жовтня 2023 року на геологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася XIV Всеукраїнська наукова конференція «Проблеми геології України», у якій взяли участь визнані дослідники у галузі геології, професори, науковці, аспіранти, а також учні Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському університеті.

Учасники щорічної наукової конференції, яка цього разу відбулася у змішаному форматі, обговорили широке коло питань, пов’язаних із науковими дослідженнями в галузі геології – від актуальності інвестицій у нафтогазоносний регіон України до досліджень скам’янілостей в окремих регіонах України.

Розпочала роботу конференції доцентка кафедри загальної та історичної геології і палеонтології, заступниця декана геологічного факультету Галина Гоцанюк. Насамперед Галина Іванівна привітала учасників конференції і зазначила, що такий масштабний науковий захід щорічно відбувається в рамках відзначення Дня Університету. «Конференція, яка присвячена найактуальнішим проблемам геології України, відбувається на нашому факультеті з 2010 року. Сьогодні науковий семінар триває у новітньому, розширеному форматі, під дещо зміненою назвою, адже у ньому беруть участь ще більше провідних українських науковців-геологів, представляючи надзвичайно багато тем для дискусій.  Надіємось на зацікавленість та активність учасників в обговоренні наукових доповідей», ‒ висловила сподівання Галина Гоцанюк.

Учасників заходу привітав проректор з наукової роботи Університету, академік НАН України, професор Роман Гладишевський. Роман Євгенович відзначив, що конференція є символічною, адже «відкриває» цикл заходів, присвячених Дню Львівського університету. За словами Романа Євгеновича, під час такого наукового заходу геологи традиційно обговорюють найактуальніші питання науки і прикладне застосування новітніх досліджень, адже науковий авторитет Львівського університету нерозривно пов’язаний з розвитком геологічної науки, а випускники геологічного факультету славляться як висококваліфіковані фахівці і затребувані спеціалісти, які працюють в різних точках світу.

У цьому контексті Роман Гладишевський наголосив на вагомих здобутках геологічного факультету, зокрема згадавши надбання мінералогічного, палеонтологічного напряму, особливостях Музею рудних формацій, колекції мінералів гірських порід, а також зазначив цінність науково-популярних видань працівників факультету, які відомі далеко за межами Львівського університету.

«Геологічний факультет – це знана платформа для проведення форумів, конференцій, семінарів. Тематика сьогоднішньої зустрічі охоплює актуальні проблеми геології, зокрема дослідження осадових басейнів, національну стратиграфію, питання закономірностей у збільшенні умов формування родовищ корисних копалин, а також завдання палеонтології. Ці дослідження  мають винятково прикладний характер, адже земні надра надають нам резерви для побудови стабільного суспільства. Геологічне середовище – це не лише основа для мінерально-сировинної безпеки держави, але це також і важлива складова природної сфери, яка вирішує низку економічних функцій і є середовищем для розміщення різних видів господарських об’єктів», ‒ наголосив Роман Євгенович.

У вітальному слові проректор з наукової роботи також акцентував увагу присутніх на тому, що війна поставила перед дослідниками додаткові завдання із забезпечення охорони довкілля, адже російське вторгнення має руйнівний вплив на геосистему України.

В цьому контексті Роман Гладишевський наголосив, що через війну значно скоротилося видобування стратегічно важливих копалин, як от кам’яної солі та певних металів – заліза, марганцю, титану тощо. А відтак, за словами Романа Євгеновича, геологам сьогодні надзвичайно важливо співпрацювати із фахівцями з інших сфер науки. «Наша сьогоднішня конференція ‒ початок важливих проєктів, майданчик для обміну думками та прийняття спільних рішень, об’єднання зусиль для розвитку геологічної науки та Української Держави», ‒ додав Роман Євгенович.

Учасників конференції також привітав в. о. декана геологічного факультету Сергій Ціхонь. Сергій Іванович насамперед відзначив, що конференція від початку проведення зазнала певних трансформацій, і сьогодні відбувається у розширеному форматі, охоплюючи все ширше коло питань в галузі геологічної науки. «Під час конференції ми порушуємо надзвичайно важливі й актуальні питання геології, особливо цьогоріч, у час війни. Тому такий науковий семінар сприяє обміну думками, дискусіям та обговоренню між науковцями і дослідниками. Надіємось, така зустріч дасть поштовх розвитку геології, ми повинні скористатися цим шансом», ‒ висловив переконання Сергій Ціхонь.

До вітальних слів долучився доктор геологічних наук, професор кафедри геології корисних копалин і геофізики, багаторічний декан геологічного факультету Микола Павлунь. Микола Миколайович наголосив на важливості дослідження геологічної історії розвитку Землі, адже, за його словами, надра земної кори України дуже гетерогенні, гетерохромні й анізотропні ‒ від Донбасу до Карпат. Професор Павлунь коротко охарактеризував особливості різних регіонів України з точки зору геології й зазначив, що «Земна кора України є надзвичайно важливою з точки зору геології та інших проблем рудного наповнення, і це вимагає вивчення різних її аспектів. Оскільки кожна практична проблема має наукове підґрунтя, тому вкрай важливо проводити такі конференції», ‒ зазначив Микола Миколайович і побажав учасникам цікавих дискусій та плідних доповідей.

Микола Павлунь також передав письмове вітання учасникам конференції від члена-кореспондента НАН України, доктора геологічних наук, завідувача відділу геохімії глибинних флюїдів Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України Ігоря Наумка.

Також до вітальних слів під час відкриття конференції долучилась завідувачка кафедри загальної та історичної геології і палеонтології Антоніна Іваніна. Антоніна Валентинівна наголосила на унікальності проведення такого наукового форуму серед низки найрізноманітніших заходів в Україні, пов’язаних із геологічною наукою. «Наша конференція – всеукраїнська, вона об’єднує велику геологічну «родину», зокрема тих, хто пройшов вишкіл геологічного факультету Львівського університету. Такий науковий семінар ‒ чудовий майданчик для обміну думками знаних спеціалістів, науковців і вчених-геологів різних спеціальностей. Геологія сьогодні – це не лише про видобування корисних копалин, це – наука, яка відповідає цивілізаційному розвитку тієї чи іншої країни і вчиться охороняти й популяризувати геологічну спадщину», ‒ зазначила Антоніна Іваніна.

Надалі учасники конференції продовжили роботу у форматі доповідей та обговорень. Науковці порушили надзвичайно широкий спектр питань, серед яких – інвестиційні перспективи нафтогазоносного регіону України, особливості науково-методичної основи для складання схеми інженерно-будівельної оцінки в інженерно-геологічному районуванні. Також обговорили травертинові джерела міжгірської верховини Закарпатської області та етапи седиментогенезу крейдово-палеогенових відкладів Карпатського сегменту океану Тетіс, акцентували увагу на геологічній будові та інженерно-геодинамічних процесах на горі Лева, що у парку «Знесіння» у Львові. Охарактеризували палеоценові утворення зовнішніх Українських Карпат, форамініферову біостратиграфію пограничних відкладів внутрішніх Українських Карпат та мікститові комплекси цього регіону.

Окремо учасники конференції порушили цікаві питання щодо знахідок пізньоеоценових колеоїдних головоногих молюсків в Україні, загадкових скам’янілостей Arumberia, свідчень життя слонових на теренах Заходу України.

Також окремо обговорили особливості геокартувальної практики у межах геофізичного практикуму на Гребенівському навчальному полігоні.

Окрім того, програма конференції передбачає цікаві й захопливі геологічні екскурсії для учасників, де всі охочі мають змогу зануритись у неосяжний світ давніх часів.