До слова про І Міжнародну науково-практичну конференцію «Геологічні музеї та колекції: їх роль в науці, освіті та туризмі»

09.12.2023 | 12:38

З часів давньогрецьких мусейонів збігло багато часу, змінився й сенс тих установ, які ми тепер називаємо музеями. Колись – зібрання пожертв та коштовних подарунків, музеї перетворились на сконцентровані зібрання безцінної інформації: скарбів національної та всесвітньої історії, матеріальної та духовної культури, наукових знань. Окрім того, сучасні музеї є активними учасниками процесу суспільного розвитку, зацікавлюючи людей більше дізнаватись про художні, наукові, історичні , культурні і природничі об’єкти, сприяючи розумінню, спонукаючи до роздумів та підвищення культурного та освітнього рівня. І природничі музеї, зокрема геологічні, відіграють важливу роль, формуючи у суспільства сучасне уявлення про закони розвитку природи і про місце та роль людини у природних процесах, вплив на довкілля тощо.

Мінералогічний музей імені Євгена Лазаренка, історія якого почалась 170 років тому і тісно пов’язана з історією Львівського університету (тепер – Львівський національний університет імені Івана Франка), не є винятком. Протягом всього існування у колекціях та музею, який фактично був першою структурною одиницею геологічного профілю в університеті, було зібрано і збережено понад 1400 цінних експонатів з різних частин світу, експозиції музею постійно використовуються у освітньому процесі, для навчання студентів, а також при проведенні екскурсій і популяристичних заходів для різних верств населення.

Тому саме до 170-річчя з часу заснування Мінералогічний музей та геологічний факультет ЛНУ імені Івана Франка оголосили проведення конференції «Геологічні музеї та колекції: їх роль в науці, освіті та туризмі». Це – перший такий захід, та ми плануємо що два роки проводити такі конференції, де зможемо спілкуватись з колегами-музейниками, обмінюватись ідеями, задумами та досвідом їх втілення, обговорювати питання осучаснення форми та методів роботи, проблеми і можливості поповнення колекцій, наукового опрацювання матеріалів, популяризації геологічних знань тощо.

Тематика конференції, на наш погляд, охоплює головні напрямки і проблематику: досвід роботи геологічних музеїв; наукові дослідження на базі геологічних музеїв та колекцій; використання геологічних колекцій в освіті, музейна педагогіка; геологічні музеї, колекції та виставки як об’єкти геотуризму; історія колекцій та музеїв геологічного спрямування; дослідження історії видобутку та використання корисних копалин, археомінералогія.

Актуальність конференції підтверджує великий список учасників, серед яких багато представників навчальних закладів та наукових установ, профільних музеїв і виробничих організацій, а також широка географія: від Івано-Франківська і Чернівців до Кривого Рогу й Харкова, від Сум до Одеси; Волинь, Житомирщина, Київ, Львів. А ще є колеги з інших країн: Іспанії, Польщі, Литви. Зручний формат проведення – можливість як очної, так і заочної участі, – також сприяв масовості учасників.

Приємно, що до проведення конференції долучились й інші музеї Львівського національного університету імені Івана Франка. Це музеї геологічного факультету Рудних формацій та Палеонтологічний, які є офіційними партнерами, археологічний музей історичного факультету і музей історії ЛНУ. Екскурсія від ще одного партнера – геотуристичної спільноти Geoattractions/Геоатракції – це можливість для учасників конференції ознайомитись з унікальною і найстарішою солеварнею України, фактично діючим музеєм- виробництвом у м. Дрогобич.

Конференція «Геологічні музеї та колекції: їх роль в науці, освіті та туризмі» – це великий крок у напрямку розширення професійних і, сподіваємось, дружніх стосунків між представниками світової спільноти геологічних музеїв, можливість розвитку, налагодження нових партнерських зв’язків у справі популяризації геологічних знань, поповненні колекцій та експозицій, збереженні і вивченні експонатів, геологічних об’єктів та вдосконалення методів роботи.