Дослідження та популяризація геологічних пам’яток – геотуристичних об’єктів ландшафтного парку “Знесіння”

23.10.2023 | 13:48

«Знесіння» – це регіональний ландшафтний парк, розташований на території Личаківського району Львова, об’єкт природно-заповідного фонду України (ухвала Львівської обласної ради №27 від 2.12.1993 р.), створений задля «збереження та відновлення унікального природно-історичного  комплексу гряди Знесіння та прилеглих територій» (Wikipedia).

А ще – улюблене місце відпочинку багатьох львів’ян та гостей міста, яких приваблює, найперше,  можливість відпочити від міста серед  мальовничих пагорбів, вкритих різноманітною рослинністю, як то кажуть – на природі. Але мало хто знає, що, окрім природних ландшафтів, історико-культурних зон, ботанічних принад територія парку приховує також геологічні об’єкти, які використовують багато років викладачі геологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка  під час проведення Першої навчальної польової практики для студентів першого курсу.

Потрібно популяризувати такі об’єкти, розповідати про них відвідувачам, адже вони теж потребують збереження, дбайливого ставлення та варті уваги не тільки фахівців. Знати про історію геологічну території, на якій живеш, не менш важливо, аніж історію людську, і не менш цікаво та захопливо, що підтверджують геотуристичні екскурсії, які періодично відбуваються у цій місцині .

Роботу з популяризації геологічних пам’яток і потенційних об’єктів геологічного туризму парку «Знесіння» розпочато співробітниками геологічного факультету, зокрема завідувачкою кафедри загальної та історичної геології Антоніною Іваніною, доценткою цієї ж кафедри Галиною Гоцанюк. Перша «ластівка» – «Мандрівні брили», які можна побачити, спускаючись стежкою до озера. Встановлений там інформаційний стенд допоможе відвідувачам парку розширити свої знання, а також не просто бачити каміння, а розуміти, що саме вони бачать.

Архівні або бібліографічні матеріали. Наукові публікації (в хронологічному порядку):

  1. Іваніна А., Підлісна О., Гоцанюк Г., Чучман Н. Геотуристичні маршрути регіональним ландшафтним паpком “Знесіння” (Львів) // Вісник Львівського університету. Сер. геол. 2018. Вип. 32. С. 54 62.
  2. Іваніна А., Гоцанюк Г., Підлісна О., Зінько Ю., Чучман Н. Геотуристична стежка у регіональному ландшафтному паpку “Знесіння” (Львів) // Природоохоронна територія як базова навчальна платформа Нової української школи: збірник статей Всеукраїнської наково-практичної конференції з міжнародною участю. Ч. 2. Львів, 2019. с. 60 70.

Докладніше : https://www.facebook.com/rlp.znesinnia/posts/pfbid0pn7zM2v6CXR5sPRx5hwzAzuk7NZFRQXe8Grc5FxGxwv9Tm25FB1EqVCWKsvKiFnxl