До 95-річчя з дня народження професора Олександра Бобрієвича

25.12.2023 | 13:57
25 грудня 2023 року кафедра мінералогії, петрографії та геохімії імені професора Ореста Матковського та геологічний факультет відзначає 95 років від дня народження одного з наших шанованих викладачів, професора Олександра Павловича Бобрієвича, чудового педагога, видатного науковця, творчу особистість. Пам’ять про нього живе у поколіннях наших випускників, його учнів, і ми з пошаною передаємо її естафетою у майбутнє.
ОЛЕКСАНДР ПАВЛОВИЧ БОБРІЄВИЧ
Бобрієвич Олександр Павлович (25.12.1928–05.11.2005). Народився у м. Шпола Черкаської обл. З 1951 р. випускник-відмінник геологічного факультету Львівського держуніверситету.
О.П. Бобрієвич працював молодшим науковим співробітником у ІГПІ АН УРСР, де в 1954 р. захистив кандидатську дисертацію про вулканіти Закарпаття. Під час роботи у Якутії (1955-1964) брав активну участь у створенні сировинної бази алмазовидобувної промисловості СРСР, за що у 1957 р отримав медаль «За трудовую доблесть».
Працюючи на виробництві, у 1961 р. захистив докторську дисертацію по петрології алмазоносних порід Якутської кімберлітової провінції. Написав монографії : «Алмазы Сибири», «Алмазные месторождения Якутии» і «Петрография и минералогия кимберлитовых пород Якутии».
З 1964 р очолював відділ алмазів і благородних металів при Сімферопольському інституті мінеральних ресурсів МінгеоУРСР, керував роботами з прогнозування алмазних родовищ на Україні. За керівництвом О.П. Бобрієвича складено першу прогнозну карту України на розсипні та корінні джерела алмазів – основи для виробничих пошукових робіт. Як результат – відкриття на Приазов’ї чотирьох кімберлітових трубок і двох дайок.
З 1974 р. на протязі 26 років Олександр Павлович очолював кафедру петрографії Львівського державного університету імені Івана Франка, успішно поєднуючи педагогічну і наукову роботу, читав профілюючі курси: «Петрографія кристалічних порід з основами кристалооптики», «Фізико-хімічні основи петрографії і петрології» спецкурс «Геологія алмазоносних родовищ світу».
О.П. Бобрієвич – автор понад 150 наукових публікацій, зокрема 10-ти монографій, 20 тематичних збірників і окремих статей. Десятки його послідовників стали кандидатами і докторами геолого-мінералогічних наук.
За номінацією IBM (Кембридж, Англія) йому присвоєно іменну срібну медаль «2000 видатних людей ХХ століття» Його ім’я поміщено до енциклопедичного збірника «Хто є хто» У 1997 р. професора О.Б. Бобрієвича обрано академіком Нью-Йоркської академії наук У 1998 р Американським біографічним інститутом присвоєно звання «Людина року» з врученням золотої медалі. Його книжки про алмазоносні родовища перевидано у США, Англії, Німеччині, Японії та Китаї. У 1998 р за вагомий внесок у вивчення алмазних родовищ О.П. Бобрієвича нагороджено орденом «Міжнародного товариства» (Кембридж) і «Золотої зірки» (Кембридж). Його видатні наукові дослідження відзначені і вітчизняними нагородами – численними медалями, зокрема медаллю В. І. Лучицького.
Щиро дякуємо за допомогу у підготовці до урочистостей, виготовленні пам’ятного банеру родині Олександра Павловича : дочці Тетяні Олександрівні Барановій та онучці Ганні Райкер-Бобрієвич; також нашому випускникові Володимиру Кузану та завідувачці лабораторії геоінформаційних технологій і комп’ютерного моделювання Тетяні Дворжак.