На геологічному факультеті розпочала роботу ХV ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ “ПРОБЛЕМИ ГЕОЛОГІЇ УКРАЇНИ”

15.10.2024 | 21:02

15 жовтня 2024 р. на геологічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка розпочала роботу ХV ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ “ПРОБЛЕМИ ГЕОЛОГІЇ УКРАЇНИ”
У франківській аудиторії зібрались – хто особисто, а хто дистанційно – учасники конференції, співробітники геологічних організацій та навчальних закладів України та колег з інших країн, зокрема Швеції, Канади, Італії.

Після хвилини мовчання для вшанування пам’яті загиблих героїв – випускників факультету, та вступного слова декана факультету, к. г. н., доц. С.І. Ціхоня з вітальним словом звернувся до учасників конференції акад. НАН України, д.х.н., проф., проректор з наукової роботи Львівського національного університету імені Івана Франка Р.Є. Гладишевський.

У своїй промові він зазначив важливість геологічних наук, зокрема мінералогічних, для розвитку матеріально-технічої бази, промисловості нашої країни – як тепер, так і у майбутньому, коли постане необхідність у відновленні території, забруднених і знищених внаслідок бойових дій, особливо там, де були пошкоджені об’єкти геологічної видобувної та переробної промисловості. Не менш важливо підтримувати і зміцнювати науковий потенціал.
Роман Євгенович також відзначив ефективну участь у профорієнтаційній, популяристичній та науковій роботі підрозділів факультету, зокрема його музеїв – Мінералогічного імені Євгена Лазаренка, Палеонтологічного та Музею рудних формацій.

Проректор побажав учасникам конференції плідної роботи, цікавих доповідей та активного їх обговорення, в результаті – народження нових наукових ідей, налагодження робочих зв’язків для подальшого співробітництва.

Не менш цікавими були вітальні промови завідувача відділу геохімії глибинних флюїдів ІГГГК НАН України, член-кор. НАН України, д.г.н., І. М. Наумка; д.г.н., проф. КНУ ім. Т. Шевченка В.В. Огара; д.г.н., проф. М.М. Павлуня; к.г.-м.н., доц., зав. кафедрою загальної та історичної геології і палеонтології геологічного факультету ЛНУ імені Івана Франка А.В. Іваніни.

Були заслухані пленарні доповіді, заплановані на перший день конференції. Показово, що аудиторія активно брала участь у обговоренні доповідей. Багато запитань та обґрунтовні відповіді, продовження дискусій та спілкування у перерві та після закінчення засідання – показник актуальності конференції та запорука початку наукового співробітництва між учасниками конференції.

16 жовтня – продовження буде!